Kształtowanie postaw prozdrowotnych, jest procesem długotrwałym i zaczyna się już w przedszkolu. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych przedszkolaków, nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Tym razem było to, zrobienie przez dzieci soku jabłkowo- marchewkowego. Soki owocowe i warzywne stają się w przedszkolach coraz bardziej popularne ze względu na swoje walory odżywcze, smakowe oraz właściwości lecznicze i profilaktyczne.
Dzieci z grupy III doskonale wiedzą, że aby być zdrowym, należy się między innymi prawidłowo odżywiać. Każdy przedszkolak rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok. Dzieci przyniosły do przedszkola marchewki, gruszki i jabłka. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką, jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Pozostało tylko wrzucenie składników do maszyny i sok gotowy! Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i bez konserwantów.
J.W.