Informacja dla hodowców trzody chlewnej dotycząca afrykańskiego pomoru świń.
Co to jest afrykański pomór świń?
- Afrykański pomór świń
(ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie
domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z
czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.
Najczęściej
wprowadzenie wirusa ASF do kraju wolnego od choroby następuje poprzez
transport, mięso, produkty mięsne, odpadki kuchenne i poubojowe, pochodzące od
chorych świń i dzików. Najczęstszą przyczyną zakażenia świń jest bezpośredni
kontakt ze zwierzętami zakażonymi lub zakażonymi odpadkami żywnościowymi. W
przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie,
rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest łatwe, za
pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo lub zakażonej paszy, wody, czy
narzędzi.
Od 2007 roku występowanie ASF zanotowano na terytorium Kaukazu i
Federacji Rosyjskiej, na Ukrainie oraz na Białorusi. W 2014 i 2015 roku ASF
stwierdzono na terytorium Litwy, Polski, Łotwy, Estonii, Ukrainy oraz Federacji
Rosyjskiej.
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń mogą pojawić się następujące objawy:
- wysoka gorączka, z tym że gorączkujące świnie mają początkowo zachowany apetyt i zachowują się normalnie;
- liczne padnięcia świń w każdym wieku;
- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
- duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa;
- biegunka, często z domieszką krwi.
Jak zapobiegać afrykańskiemu pomorowi świń?
- Ograniczyć dostęp osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta, w szczególności osobom, które w ostatnim czasie przebywały na terytorium krajów gdzie wystąpiła ASF lub brały udział w polowaniach na zwierzęta łowne;
- Zabezpieczyć swoje gospodarstwo przed przedostaniem się dzików, zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
- Stosować w gospodarstwie procedury sanitarne - utrzymywać gospodarstwo w czystości, dbać o czystość sprzętu używanego w gospodarstwie, stosować odkażanie bieżące, używać osobnego obuwia, odzieży ochronnej oraz narzędzi do obsługi zwierząt;
- Nie wprowadzać do gospodarstwa zwierząt niewiadomego pochodzenia - bez świadectwa zdrowia lub wykazujących jakiekolwiek objawy osłabienia;
- Nie skarmiać zwierząt odpadkami żywności.
Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną*). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio, albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).
Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru - co dalej?
Po dokonaniu zgłoszenia - do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii – hodowca zwierząt zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
- uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
* zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. 2014 poz. 1539 ze zm.)
HODOWCO PAMIĘTAJ!!!
Za świnie zabite, poddane ubojowi oraz padłe w wyniku zastosowanych zabiegów nakazanych przez IW przy zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa.
Kraj, w którym wystąpi ASF narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń, a także padnięciami świń i kosztami likwidacji ognisk choroby. ASF jest zagrożeniem zarówno dla dużych, jak i małych gospodarstw.
Główny Inspektorat Weterynarii
ul. Wspólna 30,
00-930 Warszawa
tel.: (22) 623-20-88,
fax: (22) 623-14-08,
e-mail: wet@wetgiw.gov.pl,
www.wetgiw.gov.pl
Źródło: http://www.wetgiw.gov.pl/