Program „Owoce i warzywa w szkole” to przede wszystkim program o charakterze edukacyjnym, którego głównym celem jest propagowanie wśród dzieci zdrowej diety.
Program ma zachęcić dzieci
do spożywania większych ilości
owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych
nawyków żywieniowych, które będą się utrzymywały również w późniejszych latach
życia.
Cele programu to przede wszystkim:
· trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie, na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe
· podniesienie świadomości społecznej dotyczącej zdrowego odżywiania w szczególności dzieci – a także propagowanie zdrowego odżywiania i szerzenie wiedzy na temat pochodzenia owoców i warzyw poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach.
W ramach programu uczniowie mają okazję poznawać zasady zdrowego żywienia, co sprzyja wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci utrwalają te nawyki poprzez:
· spożywanie kilka razy w tygodniu porcji owocowo-warzywnych otrzymywanych w szkole
· uczestniczenie w specjalnych działaniach edukacyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw
W programie „Owoce i warzywa w szkole” w SP2 , uczestniczą wszystkie maluchy.
Dzieci otrzymują w ramach programu:
· świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie
· świeże warzywa: marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe
· soki owocowe, warzywne i mieszane.
Przy wyborze produktów, które dzieci otrzymują w ramach programu, zapewnia się jak największy udział świeżych owoców i warzyw oraz produktów regionalnych, a także jak najwyższą jakość produktów oraz ich różnorodność.
WAŻNE:
Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje każdorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Wszystkim maluchom – życzymy smacznego!