Przejdź do głównej treści strony
Invest in Lubań
28-03-2018

Nietypowo, bo na kulinarnych warsztatach, przywitali wiosnę uczniowie klasy IIIb SP nr 2 w Lubaniu. 21 marca trzecioklasiści, wraz z wychowawczynią, uczestniczyli w zajęciach w restauracji "Babie lato" w Kościelnikach.

Była to kolejna edy­cja zajęć w ramach pro­gramu edu­ka­cji zdro­wot­nej „Zdrowe- nie­trudne”, w cza­sie któ­rych dzieci samo­dziel­nie przy­go­to­wy­wały zdrowe posiłki i prze­ką­ski. Po powi­ta­niu i omó­wie­niu zasad pracy wszy­scy przy­stą­pili do zagnia­ta­nia i for­mo­wa­nia cia­sta droż­dżo­wego. Wspa­niałe zajączki, kur­czaczki i kwiatki posy­pane zostały ziar­nami sło­necz­nika, by po chwili zna­leźć swoje miej­sce w nagrza­nym pie­kar­niku. Kolej­nym kuli­nar­nym zada­niem było wyko­na­nie mini „mazur­ków”, z krąż­ków ryżo­wych, które malu­chy deko­ro­wały i lukro­wały. Ostat­nim eta­pem wio­sen­nych inspi­ra­cji kuli­nar­nych była wio­senna sałatka z warzyw mie­sza­nych. Gdy wszystko było już gotowe, do dzieci wró­ciły przed­świą­teczne wypieki, które wspa­niale sma­ko­wały z pastą jajeczną i wio­senną sałatką.
Ależ to były udane, smaczne, zdrowe i kolo­rowe zaję­cia!
Klasa IIIb, wraz z wycho­waw­czy­nią Wandą Czar­notą, składa podzię­ko­wa­nia wła­ści­cie­lom restau­ra­cji „Babie lato” za wspa­niałe zaję­cia, oraz panu Wal­de­ma­rowi Kor­dyce za zor­ga­ni­zo­wa­nie warsz­ta­tów.

  
WCz               
Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...