Wielu z nas trochę szkoda żegnać się z latem, zwłaszcza gdy było takie krótkie. Kiedy matka natura „włączyła” już tryb jesienny, wówczas niestety trzeba pożegnać się z uwielbianą przez niemal wszystkich letnią porą na dobre.
Warto jednak zadbać o to, by pożegnanie miało swój smak! Dlatego w tym roku zorganizowaliśmy owocowe pożegnanie lata, a dokładnie bananowe.
W dniu 22 września br. uczniowie naszej szkoły mogli zjeść banana na drugie śniadanko (zakup owoców został ufundowany przez Radę Rodziców). I to właśnie ten owoc stał się pretekstem do obchodów „Międzynarodowego Dnia Turystyki”, bowiem tego dnia uczniowie rozmawiali o tym, gdzie trzeba pojechać na wycieczkę, aby zjeść banany prosto z drzewa. Odbyły się również warsztaty, których tematyka dotyczyła właściwości odżywczych bananów, które są bogatym źródłem witaminy A, C, potasu i magnezu. Ponadto poszukiwano informacji, skąd pochodzą banany sprzedawane w naszych sklepach; prowadzono również szereg dyskusji na tematy ekologiczne. Jednak to nie koniec… Uczniowie w zespołach zastanawiali się nad zagadnieniem znikania lasów tropikalnych z powierzchni Ziemi, czym są wilgotne lasy równikowe dla Ziemi, jakie mogą być konsekwencje ich całkowitego zaniku.
Owocowe pożegnanie lata było jedną z odsłon kształtowania w naszej szkole postaw prozdrowotnych poprzez poczęstunek w postaci świeżych owoców, ale też formą zachęcenia uczniów do uzupełniania wiadomości na temat witamin znajdujących się w owocach oraz sięgania po różnorodne dary natury na progu chłodniejszej pory roku.
I.S.