Uczestnicy kółka chemicznego w I półroczu rozwijali swoje wiadomości, rozwiązując zadania wykraczające poza podstawę programową. Jednak, w pewne piątkowe, grudniowe popołudnie poznawali chemię ze strony praktycznej.
10 grudnia nauczycielka chemii zorganizowała dla nich warsztaty mydlarskie. Zanim jednak przystąpili do kreatywnych zadań, po ciężkim dniu i tygodniu nauki, musieli się posilić. Wyjątkowo, wbrew przepisom BHP, mogli zjeść pizzę w pracowni chemicznej.
Na początku zajęć uczniowie wysłuchali części teoretycznej, dotyczącej zalet tworzenia mydeł glicerynowych, a następnie przystąpili do planowania swojej pracy. Eksperymentowali z formą, kolorem, kształtem i zapachem. Dodawali suszone kwiaty, cynamon, a także kawę. Własnoręcznie przygotowane mydełka zapakowali i obdarowali najbliższych z okazji zbliżających się Świąt. Uczniowie byli dumni ze swoich mydlanych dzieł.
Marta Pastuchewicz